aaaPrintvriendelijke versiePDFrss

Pamperbank

ONTSTAAN

Het basisidee van de Pamperbank ontsproot in het najaar 2011 binnen de schoot van Samen Sterker. Samen Sterker is een coöperatieve onderneming met sociaal oogmerk. Door groepsaankopen te organiseren, realiseert Samen Sterker een prijsverlaging van noodzakelijke producten en diensten.

CONCEPT

Het concept achter het opzetten van een permanente inzamelactie van luiers en luieroverschotjes was simpel, maar tegelijk vindingrijk. Het is een project met een sociaal doel, dat kansengroepen in de samenleving een duwtje in de rug geeft.

Deze organisatie verdeelt luieroverschotten aan gezinnen met een beperkt inkomen. In de wetenschap dat een kind gemiddeld 5.000 luiers gebruikt tot het zindelijk is en de aankoop van die luiers zwaar doorweegt op het budget van heel veel gezinnen in kansengroepen, wil de Pamperbank de kost voor kwetsbare gezinnen en groepen helpen drukken.

De Pamperbank is een permanent project met een variërend aanbod waar het Huis van het Kind DOZ mee inspringt. Er worden dagelijks luierrestjes ingezameld in diverse inzamelpunten binnen de verschillende deelgemeenten van Zedelgem. Naarmate er voorraad aan geschonken luiers beschikbaar is, worden deze herverdeeld en kunnen gezinnen die er recht op hebben een pakketje ontvangen via vzw [+pluspunt.].

In de zomer van 2011 werd vzw [+pluspunt.] opgericht door het OCMW van Zedelgem. Vanuit het verdeelpunt bieden zij de gezinnen wekelijks voedselhulp. Naast de voeding is er een beperkt aanbod aan hygiëneproducten die op vraag verdeeld kunnen worden. Er is ook een aanbod aan pampers. Dit zijn pampers die door vzw [+pluspunt.] zelf aangekocht worden via geldschenkingen of die zullen worden verkregen via de pamperbank. De gezinnen met kleine kinderen en / of baby’s kunnen wekelijks een pakket met 20 pampers ontvangen.

Met deze permanente solidariteitsactie levert De Pamperbank een kleine symbolische, zij het niet onbelangrijk bijdrage om de kinderarmoede terug te dringen. We kunnen rekenen op de steun van onze partners binnen Het Huis van het Kind Damme – Oostkamp – Zedelgem. Mede dankzij de partners van het Huis van het Kind Damme – Oostkamp – Zedelgem wordt het initiatief bekend gemaakt bij het ruime publiek. Verschillende partners stellen zich tevens kandidaat als inzamelpunt in Zedelgem.

HOE GEBEURT HET?

In volgende 6 punten staan er inzamelcontainers waar mensen luieroverschotjes kunnen deponeren:

·Het Huis van het Kind DOZ in Zedelgem (Groene lokaal in Ldc De Braambeier)
·Groene Meersen Zedelgem bibliotheek
·Ldc Pasterelle te Loppem
·Locatie IBO Stekelbees te Loppem
·Kinderdagverblijf Tsjoek – Tsjoek te Veldegem
·Ldc Jonkhove te Aartrijke

Deze luiercontainers worden regelmatig geledigd door de partners van het Huis van het Kind. Zij zorgen ervoor dat de ingezamelde luiers naar vzw [+pluspunt.] worden gebracht. Vzw [+pluspunt.] zorgt voor de verdere verwerking en stelt de pakketjes samen. Deze pakketjes worden naarmate de beschikbaarheid gratis weggegeven aan kwetsbare gezinnen.

Meer informatie: melissa.herssens@ocmwzedelgem.be