aaaPrintvriendelijke versiePDFrss

Voedselverdeelpunt Pluspunt

Sociale Dienst

Brugsestraat 3
8211 Aartrijke
tel. 050 20 07 28

Vzw [+Pluspunt.]

Vanaf september 2011 opende het OCMW van Zedelgem de deuren van hun voedselverdeelpunt [+Pluspunt.]. De naam ‘pluspunt’ werd destijds heel bewust gekozen. We wensen een punt, een verdeelpunt, te zijn, waar de mensen een surplus kunnen krijgen.

De economische crisis laat zijn sporen na. We zien dat de kloof tussen rijk en arm niet meer zo breed is. Door de crisis en de dalende koopkracht komen steeds meer gezinnen en alleenstaanden in de problemen. Mensen moeten moeite doen om al hun rekeningen betaald te krijgen, hun huur of hun lening te betalen. Bepaalde basisproducten, zoals verse groenten en fruit, waspoeder, luiers, kledij, … nemen een steeds grotere hap uit het budget.
Daarnaast zien we ook dat het sociaal engagement groeit. Op regelmatige basis mogen we in het OCMW schenkingen ontvangen. Personen of organisaties die, op hun eigen manier en volgens hun eigen mogelijkheden, besluiten om iets te schenken aan een ander.
We denken hierbij aan de lokale bakker, die tijdens de nieuwjaarsperiode beslist om een aantal taarten te schenken aan mensen die het financieel zwaarder hebben; aan een lokale vereniging die, ook naar het jaareinde toe, met veel enthousiasme pakketten samenstelt met goederen die anders niet zouden aangekocht worden wegens het beperkte budget; aan de school, die een inzamelactie houdt, en de levensmiddelen of het ingezamelde geld aan het OCMW schenkt; aan lokale handelaars, die spontaan aanbieden om wekelijks een gedeelte van hun goederen te schenken; …

Het OCMW maakt ook gretig gebruik van het aanbod van de overheid om voedsel gratis te bestellen en te verdelen aan de bevolking. Terwijl het vroeger enkel over bloem, melk, spaghetti ging, kunnen we nu van een heel gevarieerd aanbod gebruik maken. Naast bloem, melk en spaghetti kunnen we nu ook choco, speculoospasta, confituur, cornflakes, rijst, couscous, ravioli, roomrijst, maïsolie, paella, allerhande conserven, chocolade, … en sinds kort ook hygiëneproducten bestellen. Daarnaast kan [+Pluspunt.], als vzw, gratis voedsel afnemen van de Voedselbank van West-Vlaanderen in Kuurne.

Alles samen geteld beschikken we ondertussen over een ruim en divers aanbod. We kunnen alle schenkers hier alleen maar dankbaar om zijn! Pakketten worden samengesteld, rekening houdend met de specifieke behoeften en gezinssamenstelling van de aanvrager. Voor het samenstellen en verdelen van deze pakketten, werd een samenwerking aangegaan met VZW Oranje. Bewoners werken, via dagbesteding ‘de sprinkelwinkel’, op vrijwillige basis, mee in [Plupunt.] en ondersteunen zo de dagelijkse werking.

[+Pluspunt.] verhuist!

Tot op heden is het verdeelpunt [+Pluspunt.] gelegen in de vroegere cafetaria van het dienstencentrum ‘de Varens’ op de Varenslaan 11 te Zedelgem. Vanaf mei 2016 vestigen we ons in de L. Devischstraat 5 in Aartrijke. De oude werkplaats van de technische dienst, tij tijdelijk als bibliotheek werd gebruikt, werd volledig aangepast om de goederen in optimale omstandigheden te bewaren en te verdelen.

Voedselpakketten aanvragen

Alle aanvragen tot het bekomen van een voedselpakket worden ingediend via het sociaal huis. Op basis van een financieel en sociaal onderzoek wordt nagegaan of je in aanmerking komen om een voedselpakket te krijgen. Indien je in aanmerking komt, word je, gedurende een periode van 6 maanden, maandelijks uitgenodigd om een pakket te komen ophalen. Dus : Enkel de personen die een schriftelijke uitnodiging van het OCMW ontvangen hebben, kunnen er terecht voor een pakket !

Voor meer informatie:
Elien Desante
050/25 05 62

Famke Danneels
050/25 05 67